The 1975

The 1975 is een Britse alternatieve-rockband uit Manchester.
De band bestaat uit zanger, producer, tekstschrijver en slaggitarist Matthew Healy, bassist Ross MacDonald, leadgitarist Adam Hann en drummer-producer George Daniel. De vier leden van de groep ontmoetten elkaar op Wilmslow High School in Wilmslow. Ze begonnen met het spelen van muziek in 2002. Ze vormden een band nadat het gemeentebestuur meerdere optredens organiseerden voor tieners. Adam Hann benaderde Matthew Healy en zei dat hij bij een van deze shows wou spelen. Ze speelden covers totdat ze "Uiteindelijk een eigen liedje schreven" volgens Matthew Healy, "We zijn toen begonnen en we maken samen muziek sinds we ongeveer 15 waren." Nadat Adam hann ze had uitgenodigd om een band te beginnen brachten ze hun vroege dagen door met covers spelen van punk liedjes in een lokale discotheek. Matthew Healy was oorspronkelijk de drummer van de band. Hij nam de positie van zanger pas over nadat de vorige zanger de band had verlaten. Sindsdien is George Daniel de drummer van de band.
De band heeft al verschillende namen gehad, onder andere Talkhouse, The Slowdown, Bigsleep en Drive Like I Do werden gebruikt als naam. De naam The 1975 kwam uiteindelijk uit een boek, Matthey Healy vertelt dat de naam werd geïnspireerd door gestoorde en "mentale" krabbels die op de achterpagina van het boek On The Road van Jack Kerouac te vinden waren die dateerden uit "1 June. The 1975." Meer...
Het eerste optreden van de band als The 1975 was in januari 2012.
Ook een platencontract bij het Britse platenlabel Dirty Hit kwam daarna op hun pad. Later in augustus brachten ze hun eerste extended play uit: Facedown. Het nummer "The City" op dat album was het eerste nummer van de band wat op de Britse radio werd gedraaid. Op 19 november 2012 kwam de tweede ep van de band uit, getiteld "Sex".
The 1975 begon in het begin van 2013 ook aan een Britse tour. Het nummer Chocolate behaalde een 18e positie in de Britse hitlijst.
Het gelijknamige debuutalbum van The 1975 kwam op 2 september uit. Het album werd geproduceerd door Mike Crossey, die eerder al met de Arctic Monkeys en Foals samenwerkte.
Muzikale stijl en invloeden
Een recensent van Pitchfork vergeleek de band met The Big Pink in een recensie van de eerste ep van de band. Healy zelf noemt Talking Heads, Prince, My Bloody Valentine, Michael Jackson, Peter Gabriel, Brian Eno en Sigur Rós als muzikale invloeden.
The 1975 in het nieuws...

website
HvD home
NOS Zaterdag 22 juli 2023.
Britse band The 1975 van podium gehaald in Maleisië na kus op mond
De Britse indiepopband The 1975 is gisteravond op een festival in Maleisië van het podium gehaald. Nadat de zanger tekeer was gegaan tegen de anti-lhbti-wetgeving in Maleisië zoende hij de bassist van de band vol op de mond. De band was gisteravond de hoofdact op het driedaagse Good Vibes-festival in Kuala Lumpur. De organisatie zegt dat ze het optreden heeft beëindigd, omdat de band zich niet aan de voorschriften voor optreden hield. Homoseksualiteit is strafbaar in Maleisië. Er staat een straf van maximaal twintig jaar op. De Maleisische minister van Communicatie noemde het optreden in eerste instantie "erg respectloos". Het gehele festival is inmiddels stopgezet. "We sluiten geen compromis met welke partij dan ook die Maleisische wetten aanvecht, bekritiseert of geweld aandoet", zei hij na een gesprek met de organisatie. The 1975 mag in Maleisië niet meer optreden. Op sociale media circuleren foto's en filmpjes van de zoen. Voorafgaand aan de zoen met de bassist zei zanger Matty Healy dat hij vanwege de anti-lhbti-wetten liever niet in Maleisië had willen spelen. "Het was een vergissing. Toen we de optredens boekten, heb ik er niet op gelet. Ik zie de fucking bedoeling niet om The 1975 uit te nodigen in een land en ons dan vertellen met wie we seks mogen hebben." Om het publiek niet teleur te stellen, wilde hij toch doorgaan. Daarna volgde een twintig seconden durende zoen op de mond, gevolg door hun nummer I Like America & America Likes Me. Dertig minuten na het begin van de set liep de band van het podium. "We zijn zojuist verbannen uit Kuala Lumpur, tot de volgende keer", zei Healy nog.
Zoen in Dubai
Het is niet de eerste keer dat Healy op het podium met een man zoent. In 2019 kwam de frontman van The 1975 in het nieuws toen hij een mannelijke fan tijdens een optreden in Dubai zoende. Healy is een uitgesproken voorvechter van lhbti-rechten. "Natuurlijk wil ik mensen niet in gevaar brengen", zei de zanger in een interview met The Sunday Times. "Maar ik wil oprecht een bondgenoot zijn voor alle mensen die geen stem hebben", zei hij in een interview met The Sunday Times. Homoseksualiteit is een misdrijf in Maleisië. Ongeveer 60 procent van de inwoners is moslim. Volgende maand zijn er regionale verkiezingen. De belangrijkste tegenstander van de regeringspartijen is een conservatieve alliantie van moslimpartijen. Zij verwijten de regering dat die niet genoeg doet om de rechten van moslims te beschermen. Niet erkennen lhbti-rechten Premier Anwar heeft de afgelopen weken herhaaldelijk gezegd dat hij zal opkomen voor de waarden van de islam. In die context noemde hij onder meer het niet erkennen van lhbti-rechten. In mei liet de regering horloges uit de Pride-collectie van het Zwitserse merk Swatch in beslag nemen. Met die serie steunt Swatch de lhbti-gemeenschap. Eerder deze week werd bekend dat Swatch de Maleisische regering had aangeklaagd vanwege de inbeslagname, omdat het bedrijf zegt reputatieschade te hebben opgelopen.