Alabama

 Alabama is een Amerikaanse countryrock-band.
Bezetting:
Randy Owen (zang, gitaar);
Jeff Cook (zang, leadgitaar);
Teddy Gentry (zang, basgitaar);
Rick Scott (tot 1979, drums);
Mark Herndon (van 1979 tot 2008, drums).
De op omliggende boerderijen in het landelijke Alabama opgegroeide neven Randy Owen en Teddy Gentry musiceerden al sinds hun vroegste kindertijd samen. Later gingen ze een tijdlang gescheiden wegen en vervoegden ze zich bij verschillende bands. Op de highschool ontmoetten ze de andere neef Jeff Cook, die ook al zijn eerste muzikale ervaringen had verzameld, meerdere instrumenten beheerste en bovendien optrad als diskjockey.
In 1969 richtten ze de band Young Country op. Bij een van hun eerste optredens won het trio een talentenjacht. Meer...
Randy en Jeff gingen vervolgens studeren en Teddy werd bedrijfsleider van een tapijtenhandel. De muzikale activiteiten verdwenen tijdens deze periode naar de achtergrond. Pas na de afsluiting van hun studie konden de neven zich weer versterkt inzetten voor een muziekcarrière. In 1972 werd de bandnaam gewijzigd van Young Country naar Wildcountry. Gelijktijdig werd als drummer Bennet Vartanian gecontracteerd. Er begon een harde tijd, waarin de band zich slechts moeizaam boven water kon houden door middel van zenuwslopende cluboptredens. Hun nieuwe drummer haakte spoedig af en ook zijn opvolgers hielden het niet lang vol. Pas in 1974 werd met Rick Scott een drummer gevonden, die enkele jaren bij de band bleef.
In 1977 werd de bandnaam gewijzigd in Alabama. In hetzelfde jaar werd bij GRT Records een platencontract getekend. De eerste single I Wanna Be With You Tonight bereikte nipt de country top 100. Kort daarna ging het label failliet. Alabama was echter nog contractueel aan het label verbonden. Het duurde nog twee jaar, voordat de vier muzikanten voldoende geld hadden verzameld, om zich te kunnen uitkopen. Opnieuw was het de drummer die opstapte. Rick Scott werd vervangen door de uit Massachusetts afkomstige Mark Herndon, die de band voorzag van rock-invloeden en daarmee een belangrijke bijdrage leverde aan de nieuwe, succes belovende sound.
Met eigen kapitaal werd in 1979 een album en de single I Wanna Come Over geproduceerd. Het onafhankelijke MDJ Records belastte zich met de distributie. De single bereikte uiteindelijk de 33e plaats van de countryhitlijst. Een jaar later lukte het met My Home's in Alabama in de top 20. RCA Records werd door deze successen opmerkzaam op de band en contracteerde hen in 1980.
Daarmee begon een in de geschiedenis van de countrymuziek ongeëvenaarde reeks van opeenvolgende nummer 1-hits. Talrijke titels konden zich bovendien plaatsen in de pophitlijst. Het begin werd in 1980 gemaakt met de single Tennessee River. Nog in hetzelfde jaar volgde Why Lady Why en in 1981 Old Flame, Feels So Right en Love in the First Degree.
In Nederland was Feel So Right op donderdag 28 juni 1984 TROS Paradeplaat op Hilversum 3. De plaat werd een bescheiden hit en bereikte de 39e positie in de TROS Top 50 en de 37e positie in de Nationale Hitparade. De Nederlandse Top 40 werd niet bereikt. Ook in België werden de Vlaamse hitlijsten niet bereikt.
De slechts door een buiten de reeks uitgebrachte kerstsingle onderbroken volgorde van tophits duurde tot 1987 en werd voortgezet tijdens de jaren 1990. Veel van de songs werden door de bandleden zelf geschreven. Naast de singles waren ook de albums succesvol. Bijna elke publicatie bereikte de goud- of platina-status. Tijdens deze jaren werd de band letterlijk met onderscheidingen overladen. Zo won men drie keer achter elkaar de begeerde CMA Award «Entertainer of the Year». Nog vaker werd men gekozen tot «Group of the Year», zowel instrumentaal als ook vocaal.
De hoge hitklasseringen konden vanaf midden jaren 1990 niet meer worden bereikt, ofschoon de band nog diverse top 10-successen kende. Daarvoor bereikten de albums deels spectaculaire verkoopcijfers. Vooral samplers als Greatest Hits, Superhits en For the Record – 41 Number-1-Hits verkochten zeer goed. In totaal werden 41 nummer 1-hits gerealiseerd en meer dan 65 miljoen geluidsdragers verkocht. Op 16 oktober 2003 nam Alabama in het kader van hun American Farewell Tour afscheid van het podium, maar kondigde wel voor 2013 een tournee aan ter gelegenheid van hun 40-jarig podiumjubileum. In 2008 had de band tijdens een kort geding afscheid genomen van drummer Mark Herndon.
In 2008 werd voor de band in Fort Payne in Alabama een standbeeld opgericht. Het toont de vier muzikanten als levensgrote bronsfiguren voor het Union Park op de hoek van Gault Avenue en 4th Street North.

website
wikiMusica hD home