Boudewijn de Groot

Boudewijn de Groot werd op 20 mei 1944 geboren in het Japanse interneringskamp Kramat in Batavië (thans Jakarta) in voormalig Nederlands-Indië. Een paar maanden later, september 1944, werd het gezin zonder de vader overgeplaatst naar het vrouwenkamp Tjideng, ook in Batavië, waar zijn moeder in juni 1945 overleed. In mei 1946 vertrok Boudewijn met zijn vader, zusje en broertje naar Nederland, waar hij kwam te wonen bij een tante in Haarlem. Zijn vader moest terug naar Indië om zijn pensioen vol te maken. Boudewijns vader kwam in 1951 terug naar Nederland, hertrouwde een jaar later, waarna het herenigde gezin in Heemstede kwam te wonen. In dezelfde straat woonde ook Lennaert Nijgh, een schoolvriendje van Boudewijns stiefbroertje Dick. Op zijn zeventiende leerde Boudewijn, geïnspireerd door de vriendin van zijn broer Roland, gitaar spelen en zong op schoolavonden liedjes van Jaap Fischer en Jacques Brel. In 1961 ontmoette hij Lennaert weer. Al gauw bleek hun beider interesse voor film. Na zijn eindexamen begon Boudewijn een studie aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam, die hij in 1964 succesvol beëindigde, waarna Lennaert zijn voorbeeld volgde. In 1963 schreef en regisseerde Lennaert een korte 8 mm speelfilm ('Feestje bouwen'). Hierin speelde Boudewijn de rol van troubadour, waarvoor hij zelf twee liedjes schreef. Het filmpje werd in huiselijke kring vertoond en bij een van die voorstellingen was de toenmalige nieuwslezer Ed Lautenslager aanwezig. Hij was vooral onder de indruk van de twee liedjes, met name de zang en de muziek en hij raadde het tweetal aan samen iets te gaan doen in die richting: Lennaert de teksten, Boudewijn muziek en zang. Via een relatie bij de platenmaatschappij Phonogram kon Lautenslager een opname regelen. Vier liedjes werden er opgenomen: 'Strand', 'Élégie prénatale', 'Sexuele voorlichting' en 'Referein voor…'. Ze werden op twee singletjes uitgebracht, die beide flopten, maar wel een uitnodiging opleverden voor het televisieprogramma "Nieuwe oogst", waarin Boudewijn 'Élégie prénatale' zong. Boudewijn sleepte bij de vakjury de eerste prijs in de wacht. De publieksjury was met name over de inhoud van de tekst minder te spreken, zodat hij uiteindelijk genoegen moest nemen met een tweede plaats, achter André van Duin. De platenmaatschappij probeerde nog succes te bereiken door de twee singletjes samen te voegen en met twee nieuwe titels, 'De morgen' en 'Delirium', op een EP uit te brengen. Toen ook daar geen markt voor bleek te zijn, werd Boudewijn door producer Tony Vos voor de keuze gesteld: stoppen of een commercieel nummer opnemen. Voor dit laatste had Tony 'Une enfant' van Aznavour in gedachten. Na veel aarzelen en met grote tegenzin stemde Boudewijn hiermee in, waarna Lennaert voor een Nederlandse vertaling zorgde. De single kwam uit en werd een succes. Meer...

Beste fans en andere geïnteresseerden,

zoals inmiddels helaas maar al te duidelijk is geworden zal de tour van de Vreemde Kostgangers, die gepland stond voor 2022, niet door kunnen gaan. Daarmee komt ook een einde aan het bestaan van de Vreemde Kostgangers in levenden lijve. De platen blijven natuurlijk eeuwig. Corona, in eerste instantie, en de ziekte van George hebben ons genoopt onze laatste tour zoals we die begin vorig jaar begonnen voortijdig te stoppen. Een trieste zaak, die uiteraard in het niet valt bij de ellendige situatie van George.
Daar komt nog bij dat we de laatste voorstelling tevens hadden gezien als mijn allerlaatste optreden. Het zou voor mij een soort afscheidsavond zijn geweest na een carrière van 56 jaar live optredens. In dit geval dus de spreekwoordelijke nachtkaars. Maar dat wil niet zeggen dat ik ook stop met muziek maken. En teksten schrijven. Dat laatste heb ik de afgelopen jaren al ruimschoots gedaan en ik hoop het even ruimschoots te kunnen blijven doen. In het Engels heb ik teksten geschreven voor de Dashboard Danglers, de band van ex-bassist van The Dutch Eagles Jaco van der Steen, die de muziek erbij componeerde. Mijn zoon Marcel is daar de gitarist, wat het voor mij extra inspirerend maakt. En Jaco en ik hebben ook een aantal ‘kinderliedjes’ geschreven, die we in de nabije toekomst hopen uit te geven als cd bij een boek met de teksten, verhaaltjes en tekeningen. Ook bestaat het plan een boek uit te brengen met een overzicht van mijn platen waarbij achtergrondinformatie over een groot deel van de liedjes en de opnamen. Wat er daarna nog zal gebeuren zien we dan wel weer. Kortom, ik blijf bezig!
Voor de Friezen onder jullie kan ik nog melden dat er een tweede cd komt met in het Fries hertaalde liedjes uit mijn repertoire. De vertalingen zijn, net als bij de eerste Friese cd, weer van de hand van Cees de Wolff, die tevens de producent is van het project. En ook nu weer wordt er gezongen en gemusiceerd door prima Fries muzikaal talent. Kwaliteit gegarandeerd, betekent dat.
Er komen betere tijden.
Blijf gezond, verstandig en geduldig.
Hartelijke groet,


website
HvD home