The Fortunes

The Fortunes is een Britse popgroep die vooral succes had in de jaren 60 en 70.
Hun grootste successen zijn You've Got Your Troubles, Here It Comes Again, Here Comes That Rainy Day Feeling Again en This Golden Ring. Ze zijn ook bekend vanwege hun nummer It's the Real Thing dat de groep voor een Coca-Cola-reclamespotje had opgenomen. De groep begint in 1962 in Birmingham als close harmony-trio onder de naam The Clifftones met Rod Allen (echte naam Rodney Bainbridge, 31 maart 1944 – 10 januari 2008), Glen Dale (echte naam Richard Garforth, 24 april 1943 - 13 januari 2019) en Barry Pritchard (3 april 1944 - 11 januari 1999). In 1963 wordt de bezetting uitgebreid met drummer Andy Brown (7 juli 1946) en toetsenist David Carr (4 augustus 1943 – 12 juli 2011). Zoals te horen is op de live-lp At the Cavern is Dale in deze tijd de frontman van de band.
In 1964 wordt de tweede single Caroline door het piratenstation Radio Caroline als tune gebruikt, maar desondanks wordt de plaat geen hit. Pas als de groep in 1965 onder de hoede wordt genomen door de songschrijvers Roger Greenaway en Roger Cook komt het grote succes met You've Got Your Troubles met Rod Allen als lead-vocalist. Nog twee singles in dezelfde trant volgen (Here It Comes Again en This Golden Ring), maar dan komt de klad erin.
Meer...
In juni 1966 besluit Glen Dale de groep te verlaten en een solocarrière te beginnen.
Hij is ontevreden over het feit dat hij zijn positie als frontman van de band heeft verloren aan Rod Allen. Hij wordt vervangen door de Schot Shel MacRae (echte naam Andrew Semple). Dale probeert het met een cover van Good Day Sunshine van het Beatles-album Revolver, maar na 1966 wordt op muzikaal gebied niets meer van hem vernomen.
Het duurt tot 1969 tot er weer een hit wordt gescoord met Seasons in the Sun (Le moribond van Jacques Brel in een vertaling van Rod McKuen).
In 1971 beleeft de groep een opleving met een serie van drie hits: Here Comes That Rainy Day Feeling Again, Freedom Come Freedom Go en Storm in a Teacup, maar daarna verwordt de band tot een oldies act.
Vele bezettingswijzigingen volgen. Als laatste origineel lid verlaat zanger/bassist Rod Allen in november 2007 om gezondheidsredenen The Fortunes. Hij overlijdt kort daarna.

website
HvD home