Gruppo Sportivo

Gruppo Sportivo · Blue Moon

Gruppo Sportivo is een Haagse popband, die werd opgericht in 1976 en die vooral grote populariteit in Nederland genoot, eind jaren zeventig en begin jaren tachtig. De band had veel succes met de albums 10 Mistakes en Back to '78. Liedjes als Beep Beep Love, Hey Girl, Disco Really Made It (waarin disco feitelijk gehekeld werd: "it's empty and I hate it") en Tokyo werden klassiekers en zijn nog steeds veel te horen op de radio. Na vijf jaar studio-only band te zijn geweest kwam de band in 2018 weer bij elkaar voor een nieuw album en een tour getiteld Great.
Eind jaren zeventig behaalde de band op de eerste golven van de new wave een nationale populariteit. Creatieve kracht was Hans Vandenburg (gitaar en zang). Naast hem bestond de oerbezetting uit Max Mollinger (drums), Peter Calicher (toetsen), Eric Wehrmeyer (bas) en de Gruppettes Josée van Iersel en Meike Touw (zang). De vaste formule van de band bestond uit popliedjes, met veel aandacht voor relativering van personen en situaties, humor (knipogen naar), muziek-citaten en slapstick in de performance; vaak gingen de liedjes over een 'antiheld'. De eerste twee albums, 10 Mistakes (1977) en Back to 78 (1978), waren grote successen. Met liedjes als Rock 'n Roll, Hey Girl en Disco Really Made It stond de band in de hitlijsten, terwijl onder andere Tokyo (I'm On My Way), Beep Beep Love, I Said No en Mission à Paris klassiekers werden. De band was een hype in Nederland en had ook succes in onder andere Groot-Brittannië, West-Duitsland en Spanje. De albums werden geproduceerd door Robert Jan Stips, bekend van Supersister, Sweet d'Buster en later de Nits. Voor de BBC in Engeland nam de band een sessie op voor het legendarische programma The Old Grey Whistle Test.
Op het hoogtepunt van de roem nam de band (voor korte tijd) afscheid met de single Sleeping Bag. Na het soloproject Buddy Odor Is a Gas (1979) van Hans Vandenburg onder de naam The Buddy Odor Stop – met jazzy nummers zoals Cats Hiss en Gruppo-achtige liedjes zoals de titelstrack en het duet If I Were You met Barry Hay van de Golden Earring – bracht de band nog vier albums uit: Copy Copy (1980, met Bette Bright van Deaf School op zang), Pop! Goes the Brain (1981), Designe Moderne (1982) en Sombrero Times (1984). De band werd nu met name succesvol in Duitsland, Italië en Spanje. Zo speelde Gruppo Sportivo in 1981 tijdens het beroemde Rockpalast Festival in Duitsland. Na Sombrero Times nam de band een break. Drummer Max Mollinger ging bij de band I've Got The Bullets van zangeres Frédérique Spigt spelen. Meer op wikipedia.


website
HvD home