The Outsiders & Wally Tax

 The Outsiders was een Amsterdamse nederbeatband onder aanvoering van zanger Wally Tax. De band werd door Tax in 1960 opgericht toen hij 12 jaar was. In eerste instantie speelde de band voornamelijk in Amsterdamse gelegenheden. Later toerden de Outsiders door het hele land.
Bezetting
Leendert Groenhoff - zang (voor 1965)
Piet Sanstra - gitaar (voor 1965)
Appie Rammers - basgitaar (tot 1968, terug in 1969)
Leendert Busch - drums
Ronald Splinter - gitaar
Tom Krabbendam - gitaar (tot 1967)
Wally Tax - gitaar, mondharmonica, zang (vanaf 1965)
Frank Beek- gitaar, basgitaar, toetsen (vanaf 1968)
Tony Leroy - gitaar, korte periode in 1967, was eerst roadie van de groep
Meer...
The Outsiders speelden in het voorprogramma van het tweede optreden van The Rolling Stones in Nederland. Vanwege de chaos in 1964 in het Kurhaus organiseerde Paul Acket die toen in de Brabanthallen te 's-Hertogenbosch, op 26 maart 1966. Hitweek (het vakblad voor langharig werkschuw tuig) schreef dat The Outsiders beter waren dan de Stones en veel fans waren het daarmee eens. De Outsiders braken vervolgens landelijk door. De band had al een platencontract bij het OpArtlabel van Muziek Expres en namen You mistreat me en I Love Her Still, I Always Will op. Het werden geen hits, maar ze leverden de groep wel een contract bij platenmaatschappij Relax van Willem Duys op. Het erop volgende Lying All the Time belandde hoog in de hitparade, gevolgd door Touch, het bekendste nummer van The Outsiders. Andere hits zijn Keep On Trying, Monkey On Your Back en Summer Is Here.
De stijl van The Outsiders was veel meer garagerock dan typische Nederbiet. De eerste langspeelplaat van The Outsiders bevatte naast studio-opnames ook live-opnames. Die waren op 17 februari 1967 opgenomen in Beatcentum 'De Schuur' in Breda. GTB Bakker's mobiele 8-sporenstudio was ter plaatse en nam in een dag de LP op. Dat was een primeur in Nederland. Een verslag vind je in "Outsiders door insiders" beschreven. De band trad op in Parijs in het voorprogramma van Little Richard. Zanger Wally Tax had inmiddels ook solo een aantal successen.
Rond 1968 naderde het einde van de band snel, nadat Krabbendam in 1967 uit de band was gezet en Rammers midden 1968 uit eigen beweging naar CCC Inc. vertrok. Ze werden door multi-instrumentalist Frank Beek vervangen en de groep maakte nog één LP, C.Q. In 1969 hield de band op te bestaan en ging over in de band Tax Free. Midden jaren 80 was er een revival toen Tax en Busch met gastmuzikanten als The Outsiders optraden. Frank Beek overleed in 1985. De voormalige leden van The Outsiders waren in de jaren 90 van elkaar vervreemd en onderhielden geen contact meer. Het project van Jerome Blanes om een officiële biografie te schrijven heeft ze weer bij elkaar gebracht. Gelijktijdig met de uitgave van de biografie ondernamen The Outsiders in 1997 een grootscheepse reünietournee. Ton Krabbendam werd toen vervangen door Pieterjan Stuffers. De biografie bevat een bijna dag-tot-dagverslag van de geschiedenis van de band, een volledige discografie, een bijna complete concertagenda, een lijst van gebruikte instrumenten per opgenomen song en een voorwoord van gitarist Ronnie Splinter. Het boek kwam tot stand met hulp van alle bandleden, managers, familieleden, soundengineers, fans, enz. Het kreeg goede recensies in Muziekkrant Oor en was tweemaal het boek van de maand. Een Engelse vertaling werd in 2008 uitgebracht bij www.lulu.com.
Nadat Tax de band eind 1997 verliet en werd vervangen door Edwin de Boer, volgde in 1998 een toer met oude en nieuwe nummers. Aan alle geruchten over een nieuwe reünie van de groep kwam abrupt een einde in april 2005, toen Wally Tax overleed. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt, maar er werd gedacht aan een overdosis medicijnen of een epileptische aanval.
Tom Krabbendam heeft na zijn periode bij The Outsiders nooit meer gespeeld en is toen (weer) als houtbewerker actief geworden. Met zijn eerste vrouw, met wie hij twee kinderen had, is hij eind jaren 70 naar Noord-Groningen verhuisd, waar hij zich toelegde op het maken van onderdelen voor houtzaagmolens. Na zijn scheiding is Krabbendam opnieuw getrouwd, en ook uit dit huwelijk kreeg hij twee kinderen. Hij is op 28 januari 2012 te Woltersum bij houtzaagmolen De Fram tamelijk onverwacht overleden aan een hartaanval, 63 jaar oud. Splinter is op 19 mei 2013 op 64-jarige leeftijd overleden. Appie Rammers en Leen Busch waren van april 2015 tot begin 2017 weer actief met Tax & The Outsiders samen met Tycho Tax (zang), Yuri Tax (gitaar) en Mick Langenberg (gitaar). Rammers heeft anno 2018 een eigen rock-'n-rollband, Br Double You, waarmee hij voornamelijk in Friesland optreedt.
Wladimir (Wally) Tax (Amsterdam, 14 februari 1948 - aldaar, 10 april 2005) was een Nederlandse zanger en componist.
Tax werd geboren als zoon van een Nederlandse vader en een Oekraïense moeder die elkaar in een Duits werkkamp van de Arbeitseinsatz hadden leren kennen. Hij begon als zanger van de Amsterdamse band The Outsiders, die hij op 12-jarige leeftijd oprichtte. De eerste single You mistreat me kwam in 1965 uit. De bandleden van het eerste uur waren, naast Tax: Ronnie Splinter (sologitaar), Tom Krabbendam (slaggitaar), Appie Rammers (basgitaar) en Leendert Busch (drums).
De groep brak door toen zij in maart 1966 in het voorprogramma van The Rolling Stones speelde. The Outsiders tekenden een platencontract bij Willem Duys' label Relax en hadden enkele hits achter elkaar: Lying all the time, Keep on trying en Touch behaalden alle een top 10-notering. Ook in 1967 scoorden Tax en zijn band hit na hit. Monkey on your back en Summer Is Here haalden de top-10. Wally Tax had in dat jaar ook twee solohits met I sat and thought and wondered why (6 weken Top 40) en Let's forget what I said (8 weken Top 40). Deze laatste singles vielen op doordat zij heel melodisch en ruim georkestreerd waren. Ze stonden ver af van het Outsiders-repertoire. Vrijwel alle hits van The Outsiders zijn gezongen in een even smeuïg als uniek Mokum-Engels. In 1968 ging het bergafwaarts met de band. Tax en de andere bandleden werden het niet eens over hoe de band zich muzikaal moest ontwikkelen en in 1969 ging de band uit elkaar. Tax richtte samen met Leendert Busch de band Taxfree op. Even leek het grote succes te lonken toen de groep in september 1970 een elpee mocht opnemen in de Electric Lady Studio's van Jimi Hendrix (die tijdens de week dat Taxfree haar plaat opnam overleed in Londen). Nog voordat de elpee in Nederland verkrijgbaar was had Tax de groep al opgeheven om solo verder te gaan. De plaat Taxfree, een Nederlands voorbeeld van melodische soft rock, ging slechts een paar honderd keer over de toonbank en is nu een gezocht collector's item.
In 1973 ging Tax definitief solo. Hij scoorde vier hits in 1974, waaronder Miss Wonderful en It ain't no use. Dat jaar ontving Tax de Zilveren Harp. Zijn laatste hit als uitvoerend muzikant was in 1977 met Let's dance. Vanaf dat moment was Tax actief als schrijver voor onder anderen Lee Towers (It's raining in my heart) en de band Champagne (Rock 'n'Roll Star, Oh me oh my goodbye en Valentino).
Tax was vanaf 1978 de levensgezel van schrijfster Laurie Langenbach, die in 1984 overleed aan baarmoederhalskanker. Zij was in de laatste jaren van haar leven in de ban geraakt van de macrobiotische goeroe Adelbert Nelissen, directeur van het Kushi-Instituut. Jaren later, nadat Roel van Duijn een strafklacht had ingediend tegen Nelissen, die Van Duijns voormalige echtgenote van de reguliere geneeskunde zou hebben weggehouden, deed Tax op 20 oktober 1998 alsnog aangifte. Nelissen zou in 2006 veroordeeld worden tot een geldboete, maar de naam van Langenbach werd in de uitspraak van de rechter niet genoemd.
Na de dood van Langenbach ging het verder bergafwaarts met Tax. Gevraagd in een kaas-en-wijnwinkeltje in De Pijp of hij een grote dan wel een kleine fles op het oog had, antwoordde Tax, die in de jaren zeventig met zijn zilveren kostuums zo'n opzien baarde in de tram dat de controleur te verbouwereerd was om zijn "kaartje naar Mars" te controleren: "Ach, ooit was ik groot, en nú ...?"
De voormalige leden van The Outsiders waren in de jaren negentig van elkaar vervreemd en onderhielden geen contact meer. Het project van Jerome Blanes om een biografie te schrijven bracht de bandleden kortstondig bij elkaar. Gelijktijdig met de uitgave van de biografie ondernamen The Outsiders een weinig geslaagde reünie-tournee in 1997. Vooral de drugsverslaving en het bijbehorende eigenzinnige gedrag van Tax deed de reünie al snel op niets uitlopen.
Op de 50e verjaardag van Tax, 14 februari 1998, verscheen zijn autobiografie Tot hier en dan verder, geschreven door journaliste Etty Huizing. Hierin gaf de zanger een geromantiseerd beeld van zijn leven. Zo gaf hij hoog op van zijn vriendschap met de Amerikaanse singer-songwriter Tim Hardin, zou hij bij Elvis Presley op bezoek zijn geweest, hebben opgetreden tijdens het legendarische Woodstock-festival in 1969 en het bed hebben gedeeld met de jong gestorven Amerikaanse zangeres Janis Joplin. Volgens biograaf Rutger Vahl is er echter geen bewijs voor deze verhalen en zijn sommige anekdotes (bijvoorbeeld over Woodstock) aantoonbaar onjuist.
Tax zou stelselmatig een web van verzinsels om zich hebben gesponnen. De zanger was na zijn Outsiders-tijd in een gat gevallen en wilde met zijn mooie verhalen zijn leven succesvoller doen lijken dan het was. Zo lukte het hem nimmer, ook al beweerde hij het tegendeel, af te kicken van de heroïne. Zelf schreef Tax zijn geestelijke problemen (en drank- en drugsverslavingen) toe aan zijn jeugd met een getraumatiseerde moeder. Zij had tijdens de Tweede Wereldoorlog verschrikkelijke dingen meegemaakt. Haar lot had de jonge Wally al vroeg een sombere kijk op het leven gegeven, zo vertelde hij onder meer in een interview met Ischa Meijer in Vrij Nederland.
In 2002 verscheen de laatste plaat van Wally Tax, die hierop begeleid werd door een band met onder meer Jack of Hearts bassist George Oostdijk, die vanaf midden jaren negentig ook de manager van Tax was. Met de cd The Entertainer keerde Tax gedeeltelijk terug naar de gitaarrock waarmee het ooit begonnen was. De plaat flopte en Tax zakte terug in zijn verslavingen.
Tax overleed op 57-jarige leeftijd in zijn woning te Amsterdam. Na zijn dood vertelde een buurtbewoner aan AT5 dat Tax vaak een klein bedrag bij hen kwam 'lenen'. Nooit een rond bedrag, maar immer het afgepaste bedrag dat hij tekort kwam om een 'tramkaartje' te kunnen kopen. De buurtbewoners waren aan deze vorm van artiestenbelasting gewoon geraakt en spraken onderling van "de Wally-taks". Dat de zanger het geld niet besteedde aan het openbaar vervoer maar aan een borrel vergaven ze hem.
Tax is begraven op de De Nieuwe Ooster in Amsterdam. Na een inzamelactie en een benefietconcert in Paradiso kon precies een jaar na Tax' dood een grafmonument worden geplaatst. Het is vervaardigd door Meinbert van Soest en bestaat uit een monumentaal blok steen met aan de linkerkant 'outsider' en rechts 'entertainer'. Op het blok steen staat een kruis van gitaarhalzen.
In april 2015 verscheen zijn biografie Leven en lijden van een outsider, geschreven door Rutger Vahl.

website
HvD home