The Clsh

The Clash was een Britse punkgroep, die bestond van 1976 tot 1985.
De groep wordt beschouwd als een van de belangrijkste punkgroepen, die opvielen door hun sterke linkse kritiek en de verschillende stijlen die ze gebruikten in hun muziek. The Clash bestond uit Joe Strummer (zang, gitaar), Mick Jones (gitaar, zang), Paul Simonon (basgitaar) en Topper Headon (drums). De groep werd in juni 1976 opgericht. Manager Bernie Rhodes speelde hierbij een grote rol. Joe Strummer verliet the 101-ers en sloot zich in juni 1976 op Rhodes' verzoek aan bij Mick Jones en Paul Simonon. Drummer Terry Chimes en gitarist Keith Levene waren ook in het begin lid. Vanaf dat moment heette de band "The Clash".
Het eerste concert werd in de zomer van 1976 gegeven, in het voorprogramma van de Sex Pistols. Levene verliet al vrij snel hierna de groep. In de herfst tekende de groep een contract bij CBS Records en in 1977 werd het eerste album, The Clash, uitgebracht. Hierop stond hun eerste single White Riot. Chimes verliet de band, om vervangen te worden door Nicky 'Topper' Headon.
Met het derde album London Calling maakte de band zich los van de punk en liet zij meer muzikale invloeden horen, met hardrock, ska, jazz en r&b. Het dubbelalbum werd geproduceerd door producer Guy Stevens en in december 1979 uitgebracht. Het betekende de wereldwijde doorbraak van de band en de titelsong London Calling groeide uit tot een rockklassieker. In 1980 volgde Sandinista!, een experimenteel driedubbelalbum, waarop The Magnificent Seven stond, de eerste hit in Nederland.
Meer op wikipedia.


website
HvD home