The Cranberries

The Cranberries was een Ierse rockband die populair werd in de jaren 90. De band trad op met onder andere The Rolling Stones en AC/DC, en in 1995 bezorgde het album No need to argue hen de internationale doorbraak. Noel en Mike Hogan, twee broers uit de Ierse stad Limerick, begonnen in 1990 een band met drummer Fergal Lawler. Oorspronkelijk heette de band The Cranberry Saw Us, een woordspeling op cranberry sauce.[1] Dolores O'Riordan deed met succes auditie voor de rol van lead-zangeres en schreef de tekst voor het nummer Linger. Haar stem, variërend van scherp tot krachtig en van hoog tot laag, is het essentiële kenmerk van het geluid van de band. Hun zelfgeproduceerde demo deed het lokaal goed en de band nam al snel een demo op die veel populariteit en interesse van de critici kreeg. Na een flinke ruzie over muziekcontractanten, tekenden The Cranberries bij Island Records. Na een onsuccesvolle eerste single, brak de band met haar manager. Hun tweede single, Linger, en hun debuutalbum Everybody else is doing it, so why can't we? werd een gigantisch succes in de Verenigde Staten en later ook in het Verenigd Koninkrijk. De volgende single, Dreams, werd eveneens een hit en bereikte de veertiende plaats in de Amerikaanse hitlijsten. In 1994 trouwde Dolores O'Riordan met Don Burton, de tour-manager van de band. O'Riordans status als frontvrouw van de band begon spanningen te veroorzaken binnen de groep terwijl No need to argue, hun tweede album, werd geproduceerd. Op dit album staat ook de hitsingle Zombie, een protest tegen het geweld tussen de katholieken en protestanten in Noord-Ierland in de jaren 90. Het album bracht de band een immense populariteit in heel Europa en de VS. Terwijl er al geruchten waren over O'Riordans dreigende vertrek uit de band, werd het album To the faithful departed uitgebracht. Het album verkocht goed, ondanks een aantal negatieve recensies, maar niet zo goed als het vorige album. Tijdens de daaropvolgende jaren gingen er steeds meer geruchten over het mogelijke uiteenvallen van de band en werd een grote tour afgelast. Meer op wikipedia.
Bandleden: Zang, keyboards, gitaar Dolores O'Riordan; Basgitaar Michael (Mike) Hogan; Gitaar Noel Anthony Hogan; Drums & percussie Fergal Patrick Lawler.
Dolores Mary Eileen O'Riordan (Burton), Ballybricken (Iers: Baile Bricin), Ierland, 6 september 1971 – Londen, 15 januari 2018) was een Ierse zangeres en songwriter. Gedurende 25 jaar was ze de leadzangeres van de band The Cranberries. Haar eerste soloalbum Are You Listening? verscheen in mei 2007, haar tweede album No Baggage verscheen in 2009. In 1990 deed O'Riordan auditie om de zangeres te worden van de band The Cranberry Saw Us, later hernoemd tot The Cranberries. In totaal heeft ze met de band acht albums uitgebracht. In 2003 zou O'Riordan in de film Spider-Man 2 te horen zijn, maar het stuk werd eruit geknipt. Het nummer "Black widow" is wel te horen op haar eerste soloalbum Are You Listening?. In 2004 werd het nummer "Pure Love" met Zucchero voor album Zu & Co opgenomen. Op dat album zijn nog veel meer duetten met verschillende bekende artiesten te vinden, zoals Sting en Sheryl Crow. In hetzelfde jaar werd het nummer "Mirror Lover" met Jam & Spoon voor het album Tripomatic Fairytales 3003 opgenomen. In 2006 had ze een gastrolletje in de film Click, waarin ze zingt op een bruiloft. Ze zingt daar een alternatieve versie van "Linger", een lied van The Cranberries. In 2008 won O'Riordan een European Border Breakers Award. De European Border Breakers Awards zijn prijzen die jaarlijks worden uitgereikt aan tien jonge veelbelovende Europese artiesten die het jaar ervoor succesvol buiten de eigen landsgrenzen debuteerden. Op 24 augustus 2009 kwam haar tweede soloalbum, No Baggage, uit. Daags na het uitkomen van dit album volgde de mededeling dat The Cranberries vanaf november 2009 tot in 2010 een reünietournee gingen maken. Ze verbleef in januari 2018 voor opnamen in Londen, waar ze op 15 januari op haar hotelkamer overleed. O'Riordan werd 46 jaar.


website
HvD home