Dion DiMucci

Dion is de artiestennaam van Dion DiMucci (New York, 18 juli 1939), een Amerikaans zanger en componist die een nummer 1-hit had in 1961 met "Runaround Sue".
Dion werd geboren in de Bronx, een stadsdeel van New York. In zijn jeugd was hij lid van straatbendes in de Bronx. In 1957 nam hij zijn eerste plaat op, The Chosen Few, uitgebracht op Mohawk Records onder de naam "Dion and the Timberlanes". Dion zong de zangpartij apart in, en heeft The Timberlanes nooit ontmoet. In 1958 vormde hij samen met drie vrienden uit de Bronx de doo-wopgroep Dion & the Belmonts. Ze hadden een hit met "I Wonder Why", hun eerste single op Laurie Records die in de zomer van 1958 het nummer 22 op de Billboard Hot 100 bereikte. Ze volgden met "No One Knows" (nr. 19) en "Don't Pity Me" (nr. 40). Hun grootste hit was "A Teenager In Love", dat de vijfde plaats in de Hot 100 bereikte. Ze traden op in American Bandstand en in 1959 namen ze deel aan de Winter Dance Party-toer, met onder meer Buddy Holly, Ritchie Valens en The Big Bopper. Toen Buddy Holly een vliegtuig charterde om vanuit Clear Lake (Iowa) naar een volgend optreden te vliegen, wees Dion een plaats in het vliegtuig af omdat hij de prijs van $36 te hoog vond. Het toestel stortte neer en de vier inzittenden - de piloot, Buddy Holly, Ritchie Valens en J.P. Richardson (alias The Big Bopper) - stierven in de crash. In 1960 gingen Dion and the Belmonts uit elkaar. Dion ging verder als solo-artiest. Hij liet de doo-wop achter zich en profileerde zich meer als een rock-'n-roll- en rhythm-and-blueszanger. Hij scoorde nieuwe hits in 1961 met "Lonely Teenager" en "Runaround Sue", dat hij samen met Ernie Maresca schreef. Laatstgenoemde single (Laurie Records 3110) bereikte de top van de Billboard Hot 100 in de week van 28 oktober 1961. Het bleef twee weken op nummer 1. Het werd onder meer gecoverd door Leif Garrett in 1977. Linda Laurie bracht in november 1961 een answer song uit, "Stay-at-home Sue". "Runaround Sue" werd opgevolgd door de single The Wanderer (Laurie 3115), die de tweede plaats in de Hot 100 bereikte. Lovers Who Wander (Laurie 3123) bereikte de derde plaats in 1962. Meer op wikipedia.

website Dion
HvD home