Grateful Dead

Grateful Dead was een Amerikaanse rock, folk en country-band die actief was in de periode 1965-1995. Gedurende haar bestaan kende de band een opmerkelijk stabiele bezetting; alleen op toetsen zijn er wisselingen geweest. Leadgitarist Jerry Garcia fungeerde voor de buitenwereld als boegbeeld van de groep; binnen de groep zelf was er echter een grote mate van gelijkwaardigheid. Grateful Dead wordt vanwege hun experimenten met verschillende muziekstijlen en hun live-reputatie wel gezien als de ultieme jamband.
Grateful Dead kwam op halverwege de jaren 60, samen met andere psychedelische bands van naam uit San Francisco, Jefferson Airplane en Quicksilver Messenger Service, tijdens de ontwikkeling van de hippie- en jeugdcultuur in de Verenigde Staten. De groep begon als Mother McCree's Uptown Jug Champions, werd later The Warlocks, maar koos ten slotte voor de naam The Grateful Dead. De keuze van de naam is altijd een bron van speculatie geweest, maar vindt zijn oorsprong in het op goed geluk opslaan van een woordenboek. The Grateful Dead (later zonder lidwoord) was de huisband van de Merry Pranksters van Ken Kesey, die met het geld dat hij verdiende met zijn boek One Flew Over the Cuckoo's Nest diverse happenings organiseerde (zie bijvoorbeeld Tom Wolfe’s boek The Electric Kool-Aid Acid Test ). Psychedelische drugs en dan met name het lsd, dat legaal was in de VS tot oktober 1966, waren daarbij ruim aanwezig om de geest te beïnvloeden. In ieder geval bevrijdde het de muziek van de Grateful Dead: in een paar jaar tijd was de oorspronkelijke dans- en rhythm & blues-band veranderd in een psychedelisch collectief met vergaande muzikale ambities. De Grateful Dead trad vaak gratis op in de parken en zalen van San Francisco, wat in de eerste jaren weinig geld, maar wel goodwill opleverde. De eerste gelijknamige elpee (1967) werd in drie dagen opgenomen en klinkt zeer energiek, maar is niet representatief voor de concerten die de groep toen gaf, en achteraf was de band er ook niet geweldig enthousiast over. Dat werd gecorrigeerd met Anthem of the Sun (1968), dat ongeveer acht maanden kostte om te maken en een poging was om live- en studio-opnamen te combineren. Een artistiek succes, maar niet het commerciële succes waar de band en de platenmaatschappij op hoopten. Meer op wikipedia.
Oorspronkelijke leden: Jerry Garcia (gitaar en zang); Bob Weir (gitaar en zang); Phil Lesh (basgitaar en zang); Bill Kreutzmann (drums); Ron "Pigpen" McKernan (toetsen, zang, harmonica en percussie).
Andere leden: Mickey Hart (drums); Tom Constanten (toetsen); Keith Godchaux (toetsen); Bruce Hornsby (toetsen); Robert Hunter (tekstschrijver); Donna Jean Godchaux (zang); Brent Mydland (toetsen en zang); Vince Welnick (toetsen en zang); John Mayer (gitaar en zang).

website
HvD home