Toto

Toto is een Amerikaanse rockband uit Los Angeles die zijn grootste successen had in de jaren tachtig van de 20e eeuw. De leden van de groep hadden als studiomuzikanten meegewerkt aan honderden elpees voordat ze onder de naam Toto gingen samenwerken. Toto is niet genoemd naar het hondje Toto van Dorothy uit The Wizard of Oz, zoals vaak wordt aangenomen. Waar is wel dat drummer Jeff Porcaro, kort na het zien van deze film, de demobandjes van de groep merkte met het woord 'Toto'. Bassist David Hungate volgde het idee van Jeff Porcaro. In het seizoen 1988/'89 heeft Jeff Porcaro in de Ahoy in Rotterdam een interview gegeven aan Jan Douwe Kroeske. Toto is afkomstig van het Latijnse In Toto, Et Toto of Et Totas, wat 'allesomvattend' betekent. De band is zo genoemd omdat de groep zo veel mogelijk muziekstijlen wil gebruiken bij het maken van hun muziek. In het interview zegt Porcaro: "We didn't just play heavy metal, or didn't just play R&B, we liked all sorts of music. We don't think there should be any barriers for what we are capable of doing or want to play". Het interview staat op de dvd Toto's Greatest Hits Live.. And More!. Veel mensen denken nog steeds dat Robert Toteaux de officiële naam is van zanger Bobby Kimball. Dit was echter een grap, gemaakt door gitarist Steve Lukather, tijdens een interview. (Toto is overigens ook Swahili voor "kind", maar ondanks de grote hit "Africa" heeft dat dus ook niets te maken met de naam van de band.)
Jeff Porcaro is in 1992 overleden.

Toto ontstaat in 1976 te Los Angeles, wanneer David Paich en Jeff Porcaro samen een band beginnen. Paich en Porcaro zijn op dat moment al gewaardeerde sessiemuzikanten voor onder andere Steely Dan, maar ze willen graag zelf een band beginnen. De eerste contouren tekenen zich tijdens de opnamen van het Silk Degrees album van Boz Scaggs, waarvoor Paich 8 van de 10 nummers (mee) schrijft. Ook Porcaro en Hungate werken mee aan het album en de tournee. Vooral Lowdown en Lido Shuffle, Jeff Porcaro's handelsmerk, laten al een beetje de latere Totosound horen. Schoolvriend Steve Lukather en Jeffs broer Steve worden aan de band toegevoegd, als respectievelijk gitarist en toetsenist. De uit Louisiana afkomstige zanger Bobby Kimball wordt als laatste aan de band toegevoegd. Grootheden als Michael McDonald en Kenny Loggins waren ook in de race voor de positie als leadzanger, maar de band was van mening dat Kimballs sound het beste bij de band paste. Michael McDonald is overigens als gast wel te horen in het Toto-nummer "I'll Be Over You" van het album Fahrenheit. Met Bobby Kimball is de band dan compleet.
Huidige leden: Steve Lukather en Joseph Williams. Oud-leden: Jeff Porcaro, Bobby Kimball, Simon Phillips, Dennis "Fergie" Frederiksen, Jean Michael Byron, Greg Phillinganes, Mike Porcaro, Keith Carlock, David Paich en Steve Porcaro
Meer over Toto op wikipedia.


website
HvD home