JW Roy

Jan Willem Roy (Knegsel, 12 augustus 1968) is een Nederlands singer-songwriter. Zijn eerste album bracht hij uit in 1997. De eerste vier albums zijn Engelstalig, daarna ging hij door in het Nederlands en het Brabants.
Hij wordt op zijn albums bijgestaan door onder andere Ilse DeLange, BLØF, Freek de Jonge, Guus Meeuwis, Nynke Laverman en Fernando Lameirinhas.
Samen met Gerard van Maasakkers maakte hij het lied "As ge ooit", een vertaling van het op het album Deeper Shades verschenen lied "Broken Wings". Het Brabantstalige nummer werd een bescheiden hit. In 2008 vertaalde Van Maasakkers het nummer naar het Nederlands.
Ook spitste hij de tekst toe op de actie Ticket for Tibet, waarbij aandacht werd gevraagd voor de situatie van veel Tibetanen in ballingschap.
De formatie "Ticket for Tibet", waar ook Roy weer in zat bereikte op 18 april 2008 met deze nieuwe versie van "As ge ooit" de eerste plaats in de single-top-100.
In 2010 bracht de zanger een boek en een cd uit over zijn geboortestreek de Acht Zaligheden (Acht Zaligheden/Ach, Zalig Man). Zes nummers werden geschreven door JW Roy zelf en de twee andere nummers door Gerard van Maasakkers en Guus Meeuwis. Naast het boek en de cd werden er ook samen met Frank Lammers voorstellingen gehouden. Meer...
In 2015 maakte hij met Diggy Dex het nummer Treur Niet (Ode aan het leven). Dat nummer was in 2016 het meest gedraaide Nederlandstalige liedje op de radio en won daarmee de SENA Performers Award.
In 2016 heeft hij meegespeeld bij Groots met een zachte G met Guus Meeuwis.
Op 30 september 2017 vierde JW Roy in een uitverkochte Effenaar zijn 20-jarig artiestenbestaan onder de naam 'Van Slagerszoon tot Songsmid'. Samen met gasten als Guus Meeuwis, Diggy Dex, Gerard van Maasakkers, Ruud van den Boogaard, Frank Lammers en Lea Kliphuis verzorgde hij een avond met muziek van al zijn albums. Een dag eerder lanceerde hij zijn nieuwe album, A Room Full Of Strangers.

website
HvD home