The Verve

The Verve was een in 1989 opgerichte britpopband. In juni 1997 maakte de band furore met het nummer Bitter Sweet Symphony.
The Verve werd in 1989 door Richard Ashcroft opgericht in de Britse stad Wigan. Al snel kreeg de band faam, voornamelijk dankzij de songwriting van Ashcroft en het gitaarspel van Nick McCabe. In 1992 kwam dan ook al de eerste lp van de band, Verve EP, uit bij Hut Records, die nog altijd wordt gezien als een van de meest experimentele Verve-albums. Nadien werden er albums uitgebracht die de strijd aanbonden met bands als Oasis, Blur en Radiohead. Drugsdrama's, rechtszaken en gezondheidsproblemen passeerden de revue, maar The Verve bracht vier albums uit en had over de hele wereld diverse grote hits. Desondanks kondigde de band in 1999 aan te stoppen.
Na het uit elkaar gaan van The Verve gingen gitarist Simon Tong en basgitarist Simon Jones door onder de naam The Shining, tezamen met John Squire. Deze band kwam echter nooit echt van de grond. Tong verving indertijd ook nog regelmatig gitarist Graham Coxon in de band Blur. De vaste gitarist van The Verve, Nick McCabe hield zich voornamelijk op de achtergrond. Enkele malen verscheen hij echter toch nog op het podium met The Music. Drummer Peter Salisbury werkte nog enkele malen samen met Richard Ashcroft, en werd in 2004 bovendien tijdelijk lid van de Black Rebel Motorcycle Club. Verve-oprichter Ashcroft had naast de bovengenoemde Salisbury ook enkele muzikale experimenten met B.J. Cole. In april 2000 kwam zijn eerste solosingle uit, A Song For The Lovers, die de nummer 3 in de Engelse top 40 bereikte. De cd's die hierop volgden, hadden geen groot commercieel succes meer. Op 2 juli 2005 viel Richard Ashcroft nog één keer op, toen hij op het Live 8-festival, in samenwerking met Coldplay, het nummer Bitter Sweet Symphony ten gehore bracht.
Nadat de band in april 1999 stopte, werd in juni 2007 een comeback aangekondigd. Aan het einde van de zomer van 2008 werd een nieuw album uitgebracht en in november hield de band een tour door Engeland en Schotland. Tevens trad de band op zaterdag 31 mei 2008 op op Pinkpop en op 4 juli op Rock Werchter. Op 4 augustus 2008 verscheen de nieuwe single van The Verve, Love is Noise genaamd. Rather Be is de tweede single van het nieuwe album en verscheen in november 2008.
Op 8 augustus 2009 werd bekend dat The Verve voor de derde keer uit elkaar gaat. Gitarist Nick McCabe en bassist Simon Jones beschuldigden Richard Ashcroft ervan de reünie te gebruiken voor zijn soloprojecten. Daarnaast heeft een "bron" in de Sunday Mirror de spanningen tussen Ashcroft en de gitarist en bassist verder uitgeschreven. "As far as Nick and Simon are concerned The Verve no longer exists. They think Richard was just using the reunion as a vehicle to get his solo career on track. Their management called Simon and Nick in for a crisis meeting in September. They were told that Richard refused to tour or work with them again as long as Nick continued to drink. He quickly cleaned up his act. There have been too many problems to put behind them. If Richard came back with cap in hand they’d tell him to f*ck off."HvD home